Home | Favorieten 
Nederlandse naam
Latijnse naam
  

Poecilia wingei (endler)

Endler


Familie: Poeciliidae
Herkomst: Zuid-Amerika (Venezuela)
Grootte: 2-4cm
Dieet: Alleseter
Milieu: temp. 19-30°C; pH 5,5-8,0; GH 4-12
Zone: boven, midden, bodem
Kweek: levendbarend

De endler wordt vaak verward met de normale gup, ze worden ook vaker wildvang gup genoemd. Het zijn gemakkelijke visjes om te houden en stellen dan ook weinig eisen aan hun leefomgeving. Enige beplanting en niet al te grote medebewoners en ze zullen snel tevreden zijn. De mannetjes zijn slank en vol met kleuren daarintegen zijn de vrouwtjes meestal bruin/zilver gekleurd en ietsjes groter. U kunt de endlers het beste zonder normale guppen houden daar ze zich anders zullen kruisen en u de mooie zuiver kwaliteit van de endlers zult verliezen. Er bestaan inmiddels zeer mooi kweekvarianten van dit soort in allerlei kleuren. De blackbar (zie foto) is de meest voorkomende.

Opmerking: Het is zeer moeilijk te zien of u een kruising endler/gup koopt of dat ze raszuiver zijn, u kunt dan ook het beste vragen waar ze vandaan komen. (en vaak het beste hopen) de gekruiste versies laten zich vaak pas enkele generaties later onthullen.
Kweek: De kweek is eigenlijk identiek als bij de gup, de endler is ook een zeer vruchtbare vis. Uit één enkele paring kan het vrouwtje (na ongeveer 28 dagen) met tussenpozen wel 10 tot 40 jongen werpen. De jongen kunnen direct (nadat hun zwemblaas gevuld is met water) voor zichzelf zorgen. De jonge visjes worden door hun ouders en door de meeste andere vissoorten als lekker hapje gezien. Wilt u veel jongen overhouden dan kunt u het vrouwtje het beste in een klein kweekbakje laten werpen en haar daarna gelijk verwijderen. Wilt u de natuur zijn gang laten gaan, zorg dan voor voldoende schuilmogelijkheden in de vorm van javamos, fijnbladerige beplanting en drijfgroen. De jongen groeien sneller met fijn stofvoer maar ook zonder zullen ze opgroeien.

Let op: Als u geen jonge visjes meer wilt dan kunt u de mannetjes en vrouwtjes gescheiden gaan houden, maar houdt er wel rekening mee dat het vrouwtje nog wel drie keer zwanger kan worden uit één enkele paring. Dit betekend dat het vrouwtje nog steeds jongen kan werpen ook al zit zij al 1 tot 3 maanden apart zonder mannetjes in haar omgeving.
Als laatste toegevoegd: