Home | Favorieten 
Nederlandse naam
Latijnse naam
  

Hypostomus punctatus

Gestippelde schildermeerval


Familie: Loricariidae
Herkomst: Zuid-Amerika (Brazilië)
Grootte: 30cm
Dieet: Plantaardig (algen, sla en spinazie)
Milieu: temp. 22-28°C; pH 6,5-7,0; GH 5-8
Zone: bodem
Kweek: eierleggend

De gestippelde schildermeerval is een vreedzame vis die goed in een gezelschapsaquarium gehouden kan worden als er maar genoeg schuilmogelijkheden zijn in de vorm van holen. Het aquarium mag niet te dicht beplant zijn en de planten moeten stevig verankerd worden aangezien deze vis nogal woelt in de bodem en de planten dus los kunnen geraken. Dit soort is een nachtdier en zal overdag weinig te zien zijn. In gevangenschap kunnen de dieren wel 10 jaar leven.

Opmerking: Aangezien dit soort wel 30cm lang kan worden kan hij het beste gehouden worden in een aquarium van minstens 2 meter.
Kweek: Het kweken van deze vissen is voor zover bekend nog niet in gewone auqariums gelukt wel bij grote kwekerijen. In ieder geval hangt veel af van de huidige leefomstandigheden van de vissen. wat wel bekend is, is dat dit soort hun eieren leggen in zelfgegraven holen. Het mannetje neemt de bescherming van de eieren en later de jongen op zich. De eerste weken zullen de jongen leven van een huidafscheiding van de slijmlaag van hun ouders, daarna gaan ze zelf eten.
Als laatste toegevoegd: