Home | Favorieten 
Nederlandse naam
Latijnse naam
  

Lebistes reticulatus / Poecilia reticulata

Guppy / Miljoenenvisje / Muskietenvisje


Familie: Poeciliidae
Herkomst: Midden-Amerika (Brazilië, Barbados)
Grootte: 6cm
Dieet: Alleseter met een voorkeur voor muggenlarven
Milieu: temp. 17-27°C; pH 7,0-8,5; GH 12-20
Zone: boven, midden
Kweek: Levendbarend

Guppy's stellen weinig eisen en kunnen prima in een kleiner aquarium gehouden worden. De gup is zeer vreedzaam ten opzichte van elkaar aan andere vissoorten, ze willen wel af en toe knabbelen aan vissoorten met grote langere staarten en vinnen (bv een kempvis of een maanvis). Omdat het mannetje vrijwel de hele dag pogingen doet om te paren zijn meerdere vrouwtjes wel noodzakelijk daar zij anders de dood in gejaagd worden. Een kleine toevoeging van zeezout of jodium vrij keukenzout wordt op prijs gesteld.

Opmerking: De gup is er in zeer veel varianten (sluierstaart, bovenzwaard, onderzwaard, dubbelzwaard etc...) en natuurlijk in bijna elke kleuren combinatie. Houdt er ook rekening mee dat deze vis zich zeer snel voortplant.
Kweek: De gup is een zeer vruchtbare vis, vandaar ook de naam miljoenenvis. Uit één enkele paring kan het vrouwtje (na ongeveer 28 dagen) met tussenpozen wel 10 tot 70 jongen werpen. De jongen kunnen direct (nadat hun zwemblaas gevuld is met water) voor zichzelf zorgen. De jonge visjes worden door hun ouders en door de meeste andere vissoorten als lekker hapje gezien. Wilt u veel jongen overhouden dan kunt u het vrouwtje het beste in een klein kweekbakje laten werpen en haar daarna gelijk verwijderen. Wilt u de natuur zijn gang laten gaan, zorg dan voor voldoende schuilmogelijkheden in de vorm van javamos, fijnbladerige beplanting en drijfgroen. De jongen groeien sneller met fijn stofvoer maar ook zonder zullen ze opgroeien.

Let op: Als u geen jonge visjes meer wilt dan kunt u de mannetjes en vrouwtjes gescheiden gaan houden, maar houdt er wel rekening mee dat het vrouwtje nog wel drie keer zwanger kan worden uit één enkele paring. Dit betekend dat het vrouwtje nog steeds jongen kan werpen ook al zit zij al 1 tot 3 maanden apart zonder mannetjes in haar omgeving.
Als laatste toegevoegd: