Home | Favorieten 
Nederlandse naam
Latijnse naam
  

Poecilia velifera

Hoogvinkarper / Zeilvintandkarper


Familie: Poeciliidae
Herkomst: Midden-Amerika (Mexico, Yucatan)
Grootte: 18cm
Dieet: Alleseter (veelvraat) zorg voor veel plantaardig voer en algen
Milieu: temp. 25-28°C; pH 7,5-8,5; GH 20-30
Zone: boven, midden
Kweek: Levendbarend

Ondanks dat de hoogvinkarper een drukke en onstuimige vis is, zijn ze uiterst vreedzaam ten opzichte van andere aquariumbewoners. Ze kunnen zowel als paartje, als in een groep gehouden worden. Soms willen erg dominante mannetjes het leven van zijn soortgenoten wel eens zuur maken. Mocht dit het geval zijn, grijp dan in! Voeg per 10 liter water één eetlepel zeezout of jodiumvrij keukenzout toe. Ze hebben graag wat stroming in het water en voldoende zwemruimte.

Opmerking: Dit soort moet zeer hard water hebben ook een toevoeging van zeezout is een must. Een te lage watertemperatuur kan er toe leiden dat de vissen magerder worden en gaan schommelen. Ook een dieet met te weinig algen kan ervoor zorgen dat de vissen ziek worden.
Kweek: Deze levendbarende vissen kunnen grote worpen van wel 70 stuks voortbrengen. De jongen kunnen direct na de geboorte voor zichzelf zorgen. Het groot brengen van de ze jonge visjes is zeer moeilijk. Het beste kweekt u de jongen in een zeer ruime bak met flinke doorluchting en voldoende stroming. Door de bak op een zonnige plaats te zetten zorgt u ervoor dat er voldoende algengroei kan ontstaan, voeg ook regelmatig wat zout aan het water toe. het kan bij de mannetjes soms wel 2 jaar duren voordat de hoge zeilvin zich volledig ontwikkelt. Onder niet optimale kweekomstandigheden ontwikkelt de zeilvin zich niet.
Als laatste toegevoegd: