Home | Favorieten 
Nederlandse naam
Latijnse naam
  

Pterophyllum scalare

Maanvis


Familie: Cichlidae
Herkomst: Zuid-Amerika (Brazilië, Peru, Amazonegebied)
Grootte: 20-25cm
Dieet: Alleseter, heeft ook graag levend voer en kleine visjes
Milieu: temp. 24-28°C; pH 6,0-7,0; GH 5-10
Zone: midden
Kweek: Substraatlegger

Maanvissen kunnen als koppel, maar ook in een school worden gehouden. Maanvissen zijn geschikt voor het gezelschapaquarium mits er geen al te drukke vissoorten bij zitten (zeker geen sumatranen) daar zij de neiging hebben om aan de vinnen van de maanvis te knabbelen. Ook kleine visjes (neontetra) zijn niet geschikt daar zij zullen worden opgegeten. De waterhoogte in het aquarium moet minimaal 50cm zijn.

Opmerking: Maanvissen groeien zeer snel, houdt hier rekening mee bij de aanschaf waar ze vaker niet groter zijn als een muntstuk.
Kweek: De kweek is niet zo moeilijk, mits u de partners elkaar zelf laat uitzoeken. In een schooltje zonderen zich vanzelf een of enkele paartjes af. Zet een zo'n paartje in een aprte kweekbak en voer de watertemperatuur geleidelijk op tot 28°C. De waterhardheid hoort rond de 6-9dH te liggen en de pH rond de 6-6,5. Het paartje zoekt dan een stevig plantenblad of een ander stevig oppervlak uit wat vervolgens goed wordt schoongepoetst. Vervolgens zullen ze honderden eitjes erop afzetten die de ouderdieren zullen verzorgen en beschermen. De jongen kunnen gewoon bij de ouderdieren blijven. Breng de jonge visjes groot met par uitgekomen pekelkreeftjes (artemia).
Als laatste toegevoegd: