Home | Favorieten 
Nederlandse naam
Latijnse naam
  

Girardinus metallicus

Metaalkarpertje


Familie: Poeciliidae
Herkomst: Midden-Amerika (Cuba, Costa Rica)
Grootte: 5-9cm
Dieet: Alleseter
Milieu: temp. 23-29°C; pH 7,0-7,5; GH 16-20
Zone: boven, midden
Kweek: Levendbarend

Het metaalkarpertje is een zeer levendig, actief maar vreedzaam visje die uitstekend geschikt is voor in het gezelschapaquarium. Het mannetje is opvallend kleiner (5cm) ten opzichte van het vrouwtje (9cm). De naam heeft de vis te danken aan de metaalachtige glans op hun lichaam. Ze houden van een goede beplanting en wat drijfgroen maar ze moeten ook nog wat zwemruimte hebben. Een goede filtering is wel belangrijk voor dit visje.

Opmerking: Het zijn actieve visjes die ook nog wel eens uit het water willen springen, een dekruit is dus wel verstandig.
Kweek: Het Metaalkarpertje is vrij makkelijk te kweken. Uit één enkele paring kan het vrouwtje (na ongeveer 28-32 dagen) met tussenpozen wel 10 tot 100 jongen werpen. De jongen kunnen direct (nadat hun zwemblaas gevuld is met water) voor zichzelf zorgen. De jonge visjes worden door hun ouders en door de meeste andere vissoorten als lekker hapje gezien. Wilt u veel jongen overhouden dan kunt u het vrouwtje het beste in een klein kweekbakje laten werpen en haar daarna gelijk verwijderen. Wilt u de natuur zijn gang laten gaan, zorg dan voor voldoende schuilmogelijkheden in de vorm van javamos, fijnbladerige beplanting en drijfgroen. De jongen groeien sneller metArtemia-naupliën of fijn stofvoer maar ook zonder zullen ze opgroeien. Ze groeien zeer snel.
Als laatste toegevoegd: