Home | Favorieten 
Nederlandse naam
Latijnse naam
  

Paracheirodon innesi

Neontetra


Familie: Characidae
Herkomst: Zuid-Amerika (Brazilië, Peru, Amazonegebied)
Grootte: 4cm
Dieet: Klein levend voer en klein droog-diepvries voer
Milieu: temp. 21-24°C; pH 6,0-6,5; GH 5-8
Zone: Boven, midden
Kweek: eierleggend

Neontetras zijn scholenvisjes en moeten beslist gehouden worden in een grotere school. Dan pas komen de vissen tot hun recht en voelen ze zich veiliger. Het aquarium kan het beste ingericht worden met wat randbeplanting en wat drijfgroen, evenals een donkere bodembedekking. Dit levendig visje stelt wat stroming in het aquarium zeer op prijs. Houdt ze niet met grotere en roofzuchtige vissoorten daar ze dan meestal als lekker hapje wordt gezien. Neontetras houden zich vooral in de middelste waterlagen op en zijn vrij actief.

Opmerking: De neontetra lijkt op de kardinaaltetra, maar heeft een zilverkleurige in plaats van een rode buik. Als beginnende aquariaan kunt u het beste voor de neontetra kiezen omdat ze wat taaier zijn en eenvoudiger tevreden te stellen.
Kweek: De kweek is niet eenvoudig, de diertjes stellen speciale eisen aan het water en als u toch eieren heeft weten te krijgen dan is het opvoeden van de jonge visjes nog een zwaardere klus. Het water moet zeer zacht en zuur zijn. (maximaal 2GH en 6 PH) De ongeveer 100 eieren worden afgezet tussen fijnbladerige planten. Na het afzetten de ouders verwijderen. De bak moet verduisterd blijven. Na ongeveer 24 uur komen de eerste jongen uit en na 5 dagen zwemmen ze vrij. Het jongbroed kan de eerste dagen alleen groot gebracht worden met pas uitgekomen Artemia-naupliën.
Als laatste toegevoegd: