Home | Favorieten 
Nederlandse naam
Latijnse naam
  

Nannostomus mortenthaleri

Rode nannostomus / Rode potloodvis


Familie: Lebiasinidae
Herkomst: Zuid-Amerika (Peru, Rio)
Grootte: 4-5cm
Dieet: Alles eter met voorkeur voor klein levend voer.
Milieu: temp. 22-28°C; pH 5,5-7,0; GH 1-10
Zone: boven, midden
Kweek: eierleggend

Dit rode potloodvisje is een ideaal visje voor in een gezelschapaquarium mits de medebewoners niet te druk zijn. Het is een echte scholen vis die het beste gehouden kan worden met minimaal 11 soortgenoten. In een grote school komen ze beter tot hun recht en kunt u genieten van het paringspel. De mannetjes pronken onderling met hun kleuren. Een goede beplanting, wat drijfgroen en voldoende vrije zwemruimte stellen ze zeer op prijs.

Opmerking: Het water moet kristalhelder en zonder nitraten zijn. Dit soort staat ook bekend als de Nannostomus marginatus mortenthaleri (rood) echter sinds 2003 is de naam officieel Nannostomus mortenthaleri geworden. Ze lijken veel op de Nannostomus marginatus maar die zijn niet zo kleurrijk als de mortenthaleri.
Kweek: De kweek van deze visjes is erg moeilijk. Om de visjes in de juiste kweekconditie te krijgen zullen ze vrijwel uitsluitend levend voer moeten krijgen. Zoek een goed bij elkaar passen kweekstel (geen schooltje) uit en zet deze in de kweekbak. Let erop dat de watersamenstellingen juist moeten zijn. De visjes eten hun eigen eieren op en moeten daarom na het afzetten uit de kweekbak worden verwijderd. De eieren komen na ongeveer 30uur uit. De pasgeboren visjes kunt u uitsluitend voeren met infusoriën en later pas met artemia naupiliën.
Als laatste toegevoegd: