Home | Favorieten 
Nederlandse naam
Latijnse naam
  

Kaap Lopez

Aphyosemion australe


Familie: Cyprinodontidae
Herkomst: West Afrika (Gabon, Congo)
Grootte: 6cm
Dieet: Bij voorkeur levend voer, al worden ander voedersoorten ook wel aangenomen.
Milieu: temp. 21-24°C; pH 5,5 - 6,5; GH 5,0 - 8,0
Zone: midden
Kweek: Substraatlegger

Het mannetje van deze vis is prachtig gekleurd. De vis kan een relatief lange levensduur behalen, bij goede verzorging tot 3 jaar. Hij kan het beste in gezelschap van andere Aphyosemionsoorten gehouden worden. Het aquarium moet dicht beplant zijn met een matige belichting. Wat drijfplanten worden op prijs gesteld, evenals schuilmogelijkheden in de vorm van plantenwortels. Er moet over turf gefilterd worden en de toevoeging van wat zeezout (een theelepel op 10 liter water) wordt op prijs gesteld. Alleen geslachtsrijpe mannetjes hebben de karakterstieke slierstaart.

Opmerking: Deze vissen zijn vrij eenvoudig te houden, ze stellen geen speciale eisen aan warmte, filters, licht of waterkwaliteit (behalve dan dat het schoon moet zijn). Zij kunnen ook worden samen gehouden met andere kleine, vreedzame vissen als de kweek niet het eerste doel is. Houd alleen het aquarium goed afgedekt.
Kweek: De kweek is voorbehouden aan de wat meer ervaren kweker. De vissen kunnen in kweekconditie gebracht worden met pas uitgekomen Artemia-naupliën en grindalwormpjes. Houdt de kweekbak een beetje donker (schemerlicht) en al snel zullen ze dagelijks een stuk of 20 eieren leggen (een afzetmop kan hier goed bij helpen). Toevoegen van wat zeezout en 60% bedekken met wat drijfplanten is wenselijk. De jongen moeten worden over gebracht naar een schoon aquarium en twee keer per dag worden gevoerd met pas uitgekomen Artemia-naupliën.
Als laatste toegevoegd: