Home | Favorieten 
Nederlandse naam
Latijnse naam
  

Bengaalsvuurtje

Badis Badis Bengalensis


Familie: Nandidae
Herkomst: Azië (India, de Bengalen en Bangladesh)
Grootte: 3cm
Dieet: fijn levendvoer
Milieu: temp. 22-26°C; pH 6,0-7,5; GH 5-10
Zone: midden
Kweek: vrijleggers

Dit Bengaalsvuurtje is een schitterend klein visje wat lijkt op een miniatuur cichlide. Het is een vrij rustig visje, dat het best in een speciaalaquarium kan worden gehouden, of met andere rustige, kleine vissen.

Opmerking: Het mannetje is zeer kleurrijk, terwijl het vrouwtje saai grijs is. In de paartijd krijgen de vrouwtjes meer kleur. Donkere strepen worden zichtbaar en er verschijnt ook een groenige gloed. Let erop dat de beestjes bij aanschaf volwassen zijn! Alleen dan is er onderscheid te zien!
Kweek: Wanneer het mannetje een territorium heeft gevormd zal het vrouwtje hier naar toe worden gelokt. Het mannetje knijpt de eitjes door middel van een "omhelsing" uit het vrouwtje (het mannetje wikkelt zich geheel om het vrouwtje heen). 1 tot 3 eitjes vallen uit het vrouwtje op een willekeurige plek. Zorg voor Javamos en ze zullen daar in paren. Hierna worden alle andere vissen uit het territorium gehouden. Schade kan het beestje niet aanrichten door zijn geringe grootte en het territorium is ook niet groot. Het is verstandig om 2 tot 3 vrouwtjes per man te houden en niet meer dan 1 man in het aquarium! De zwakste man zal wegkwijnen in een hoekje.
Als laatste toegevoegd: