Home | Favorieten 
Nederlandse naam
Latijnse naam
  

Roodoogzalm

Moenkhausia Sanctaefilomenae


Familie: Characidae
Herkomst: Zuid-Amerika (Rio, amazonegebied)
Grootte: 7cm
Dieet: Alleseter
Milieu: temp. 21-25°C; pH 6,5-7,0; GH 5-8
Zone: midden
Kweek: Vrijleggers

Roodoogzalmpjes zijn uitstekend geschikt voor het gezelschapaquarium. Het zijn vriendelijke vissen en laten andere bewoners met rust. Het zijn echte scholenvissen die u het beste met minimaal 5 andere soortgenoten kunt houden. De hoeveelheid beplanting in het aquarium maakt voor hun niet zoveel uit maar wat schaduwrijke plaatsen en een donkere bodem stellen ze wel op prijs.

Opmerking: De Roodoogzalm is een makkelijk kostganger en eet zowat alles. Levendvoer zoals muggenlarven, watervlooien en tubifex hebben ze erg graag.
Kweek: Dit soort kweekt zich makkelijk voort in een aquarium echter zullen de eieren voor de meeste vissen als welkome aanvulling op het menu worden gezien. Wanneer u de jongen graag ziet opgroeien, plaatst u de hele school in een aparte kweekbak met veel fijnbladig groen (javamos) op de bodem. Om de paartijd na te bootsen kunt u het beste filteren over wat turf. U kunt de vissen na het afzetten het beste verwijderen daar ze anders de eieren weer zullen opeten. Na ongeveer 36-52 uur komen de eieren uit en kunnen ze verder worden opgekweekt met pantoffeldiertjes, microwormpjes en zeer fijn stofvoer.
Als laatste toegevoegd: